Refluxról

A gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) lényege, hogy a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése következtében a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami „gyomorégést” és étkezés után, illetve előrehajláskor jelentkezõ égető fájdalomérzést okoz.

A nyelőcsövet huzamosabb időn keresztül irritáló savas gyomortartalom különféle nyelőcsőbetegséget (fõként nyelőcsőgyulladást) idézhet elõ. A gyomorból visszaöklendezett savas gyomortartalom „belélegzése” száraz köhögést, csuklást, rekedtséget, hörgőgörcsöt, asztmás rohamokat és krónikus tüdőbetegséget válthat ki. A GERD súlyossága függ a nyelőcső alsó záróizmának diszfunkciójától, a gyomornedv mennyiségétől és típusától, valamint a nyál semlegesítő hatásától. Az orvosok egy része szerint a GERD-ben szenvedő betegek panaszai a rekeszizomsérv következményének tekinthetők.

A nyelőcső alsó záróizmának hibás mûködése okozta tüneteket a túlsúlyosság, a várandósság, a dohányzás, a nagy mennyiségû étel egyszerre történő elfogyasztása, az ún. lusta gyomor, nem szteroid gyulladáscsökkentõk stb. is súlyosbíthatják. Várandósoknál és a túlsúlyos embereknél a has felõl a gyomorra nehezedõ nyomás segíti a gyomortartalom visszajutását a nyelõcsõbe. Emellett a várandósság ideje alatt a megemelkedett hormonszint is gyengítheti a nyelõcsõ alsó záróizmát, illetve súlyosbíthatja a panaszokat.