Reflux: Mit tegyen a kellemetlen tünetek ellen? A dietetikus válaszol

A reflux ma már népbetegségnek számít, de a panaszok gondos nyersanyag-válogatással, konyhatechnológiával és életmódbeli változásokkal kezelhetők!

Mit együnk, igyunk reflux esetén, és mit kerüljünk?

A nyersanyag-válogatásra jellemző, hogy a könnyen emészthető, durva rosttól mentes alapanyagokat részesítjük előnyben, és hagyjuk el a fokozott gyomorsav-elválasztást okozó élelmiszereket. Ez alapján reflux esetén kerülendőek a friss, kelt tészták (pl. kalács, friss kenyér), a mák, az aprómagvas gyümölcsök (pl. ribizli, málna, egres), valamim a citrom, a grépfrút, a savanykás narancs, a kivi.

A zöldségek közül a retek, uborka, káposzta, szárazhüvelyesek (fedő nélkül főzve esetleg tolerálható), vörös- és fokhagyma, kukorica, gomba okozhatnak panaszokat.

Kerülje a nagy mennyiségű tej és az erjedt, csípős sajtok (pl. márványsajt, pálpusztai) fogyasztását!

A húsok közül a füstölt, pácolt húsok és halak, hentesáruk, a fűszeres felvágottak, a húsleves, az erőleves, a kocsonya, a durva rostozatú húsok (marha, sertés, vadhús), a pacal kedvezőtlen a diéta szempontjából. Zsíros felvágottak (zsírtartalom: 20 % feletti), például olasz, téliszalámi, turista, kolbászok, hurka okozhatnak refluxos tüneteket.

Állati eredetű zsírok, tepertő, szalonna helyett növényi olajok és margarin használata javasolt.

A folyadékok közül az alkoholos italok, szénsavas italok, kólafélék, svéd tea, erős fekete tea, feketekávé, karamell, limonádé, túl forró vagy túl hideg italok szintén panaszt okozhatnak, ahogy a cukros üdítőitalok és a gyümölcslevek is.

Mi a reflux?

A reflux egy emésztési probléma, amelynek során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Tünetei: gyomorégés, fokozódó nyálelválasztás, égő-maró érzés a nyelőcsőben, a nyelőcső szűkülete, nyelőcső gyulladás miatt fellépő fájdalmas nyelés, a gyomor tartalmának visszaöklendezése.

Mivel ízesítsen?

Enyhe, kímélő fűszerezés (pl. borsikafű, kapor, majoránna, köménymag, vasfű, snidling, petrezselyemzöld, zeller, bazsalikom, kakukkfű stb.) nem kontraindikált, de az erős paprika, chili, feketebors, mustár, ecet, torma, szerecsendió, a túlzott mértékű cukrozás, méz már nem javasolt!

Elkészítési módok

Elsősorban a zsírszegény konyhatechnikát javasoljuk, mint a főzés, gőzben főzés, párolás, cserépedényben, alufóliában, sütőzacskóban való sütés. Sűrítésre a finom habarás (tejjel, kefirrel, joghurttal), diétás rántás tökéletesen megfelel.

Jó tanácsok refluxosoknak:

Kerülje a savtermelést, nyálelválasztást fokozó ételeket, mint például a cukorka, a rágógumi, valamint a vízszintes testhelyzetben, görnyedt testtartásban történő evést.

Közvetlenül étkezés után ne feküdjön le!

Az alsó sphinter (záróizom) nyomását csökkentő ételeket is érdemes elkerülni. Ilyenek a zsíros ételek, a csokoládé, az alkohol, a szénsavas italok, a koffein (kávé). Ugyanígy az erős vagy túl nagy mennyiségű tea, borsmenta, fodormenta, fokhagyma, vöröshagyma fogyasztást is ajánlott elhagyni.

Fehérjebevitel minden étkezésben szerepeljen (sovány hús, tojásfehérje, sonkafélék, sajt), mert növeli a záróizom nyomását.

Minden étkezés tartalmazzon darabos, szilárd ételt.

Egyen naponta többször (5-6 alkalommal), kis adagokat!

A dohányzás, a szűk ruházat a hasi tájékon, a nehéz tárgyak emelése, a hajolgatás nem ajánlott!

Függ az egyéni tűrőképességtől

A reflux étrendjére jellemző, hogy bizonyos nyersanyagok egyéni érzékenységtől függően fogyaszthatóak. Az egyéni tűrőképesség sokban befolyásolja a diétában szereplő esetleg panaszt okozó ételek, italok listáját.

Forrás: Diéta és Fitnesz

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.