Mi a reflux és melyek a tünetei?

A reflux (másnéven nyelőcső reflux vagy GERD) a leggyakoribb emésztési probléma, mely során a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A beteg torka és gégéje is irritált, továbbá gyomorégést, émelygést tapasztal, mely többnyire gyomorfájdalommal, valamint savas szájízzel jár. A nyelőcsőbe jutó, savas gyomortartalom felmarja a nyelőcső nyálkahártyáját, és ott gyulladást, súlyosabb esetben fekélyt okozhat. Magyarországon minden második embert érint a rendszeresen vagy alkalmanként előforduló gyomorégés.

A reflux tünetei

Abban az esetben beszélhetünk reflux betegségről, ha legalább két fajta panasz lép fel heti háromszor, vagy annál többször az alábbiak közül:

  • Gyomorégés
  • Fokozódó nyálelválasztás
  • Gyomortartalom visszaöklendezése savas felböfögéssel
  • Maró, égő érzés a nyelőcsőben
  • Nyelőcső gyulladás következtében fellépő, fájdalmas nyelés
  • Nyelőcső szűkület

A reflux kialakulásának okai

A nyelőcső alsó szakaszán található záróizom normális esetben csak annyi időre nyílik meg, amennyi ahhoz szükséges, hogy a nyelőcső felől érkező étel áthaladjon rajta. Reflux betegség akkor jelentkezik, ha az izomgyűrű kinyílik az alulról ránehezedő hasűri nyomás következtében, ami a gyomortartalom visszaáramlását idézi elő. A visszafolyás nem csak az erőteljes hasűri nyomás, hanem alsó záróizom gyengeség következtében is előfordulhat. A záróizom gyengeség rekeszizom sérvből is adódhat. A nyelőcső gyenge perisztaltikája (izommozgása) a refluxban szenvedő betegek nagy részénél előfordul.

A reflux betegség kialakulásának kockázatát növelő tényezők

  • Ülő életmód
  • Rendszertelen táplálkozás
  • Dohányzás, túlzott alkohol – és kávé fogyasztás
  • Bizonyos gyógyszerek (nyugtatók, altatók) szedése

A reflux súlyos szövődménye a Barrett nyelőcső

A Barrett nyelőcső, vagy Barrett szindróma akkor fordul elő, amikor a nyelőcsőben normálisan megtalálható, el nem szarusodó laphámsejtekből álló nyálkahártyaréteget speciális hengerhámsejt réteg helyettesíti. Az átalakult sejtek ugyan jobban ellenállnak a gyomorsavnak, de a daganat kialakulásának kockázatát jelentősen megnövelik. A Barrett nyelőcső sok éve fennálló reflux betegség esetén alakulhat ki. Gyakorlatilag tünetmentes, ezért csak speciális vizsgálatok (endoszkópiás vizsgálat, biopszia) segítségével diagnosztizálható.

Hogyan diagnosztizálható a reflux?

A gyakori savas felböfögés és gyomorégés alapján a betegség könnyen diagnosztizálható. Súlyosabb esetben, amikor egyéb vészjelző tünetek is előfordulnak, nyelőcsőtükrözés, azaz endoszkópia az elsődlegesen alkalmazott módszer.

Az úgynevezett protonpumpa gátló terápiás teszt során a páciens gyomorsav termelődést gátló szert kap. Amennyiben a tünetek enyhülnek, nagy eséllyel reflux áll a háttérben.

A nyelőcső PH-impedancia mérés segítségével nemcsak a savas reflux, hanem az epés nedv, gáz, folyadék, vagy szilárd halmazállapotú tartalom nyelőcsőbe való feljutása, illetve a savas gőz feláramlása is detektálható. A vizsgálat, melynek során vékony katétert helyeznek el a nyelőcsőben, 24 órás nyelőcső monitorozást jelent. A mérőcsatornák a gyomor-nyelőcső átmenet felett 5 cm-rel mérik a PH-t.

A reflux sikeres kezelésében fontos szerepet játszik az étrend-, valamint az életmód megváltoztatása, melyben a gasztroenterológus szakorvos javaslatai és útmutatásai az irányadóak.

Forrás: Medicover Kórház

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.