Fokozott savtermelődés

A gyomorsav rendkívül erős sav, feladata az ételek emésztése, és az étellel a tápcsatornába került kórokozók ártalmatlanítása.

A gyomorfal védőrétege megvédi a gyomrot a gyomorsavtól.

A gyomorszáj, vagyis a gyomor nyílása a nyelőcső felé záróizommal rendelkezik. Ez a záróizom gondoskodik róla, hogy a gyomor által megemésztett táplálék és a gyomorsav ne juthasson vissza a nyelőcsőbe.

A gyomorsav a gyomorfalban termelődik, főként éjszaka, a gyomor nyálkahártyájában tárolódik, nappal igény szerint elválasztódik, és a gyomor belsejébe kerül. Mennyisége számos tényezőtől függ. Sok sav szabadul fel kiadós étkezések során, de stressz hatására is. Normál esetben ez a rendszer kifogástalanul működik. De néha bizonyos élelmiszerek, egyes gyógyszerek és betegségek befolyásolhatják a savtermelést. A gyomor különböző betegségei és a fokozott savtermelés hasonló panaszokat okoznak. Mivel a gyomorsav mennyisége összefügg a táplálkozással, a tünetek többnyire két órával étkezés után jelentkeznek. Ezzel szemben más gyomorbetegségek esetén az étkezésektől függetlenül is felléphetnek a panaszok.

Gyógyszeres kezelés, bővebben: A kezelések során az elsődleges cél az, hogy a gyomorszáj záróizmát munkára bírjuk, a másodlagos cél, hogy semlegesítsük a gyomorsavat, enyhítsük annak káros hatásait, kezeljük a már meglévő sérüléseket. Ezek együttesével pedig kiküszöböljük a refluxbetegséget.

Az úgynevezett savcsökkentők vagy savlekötők – mint arra a nevük is utal – lekötik, semlegesítik a gyomorsavat, ezáltal enyhítik a reflux betegség tüneteit. Ezek a többnyire vény nélkül kapható gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják meg a gyomorsav által már károsított, gyulladt nyelőcsövet, ezért elsősorban az alkalmanként előforduló gyomorégés esetén használatosak. Általában jól tolerálható és rendszeresen fogyasztható gyógyszerek, ám egyes savlekötők túlzott használata mellékhatásokkal is járhat – általában hasmenést vagy székrekedést okoznak.

Az úgynevezett H2 receptor blokkolók csökkentik a gyomorsav termelődését és/vagy közömbösítik a savhatást. Nem hatnak olyan gyorsan, mint a savlekötők, de tartósabb megkönnyebbülést okoznak. Ezek a – többnyire orvosi rendelvényre kapható – gyógyszerek elsősorban az enyhe és közepesen súlyos betegeknél alkalmazhatók sikeresen.

A sav képződését leghatásosabban megakadályozó gyógyszerek az úgynevezett protonpumpa gátlók (PPI). Ezek a gyógyszerek a reflux bármely fázisában alkalmazhatók, a betegek döntő többségénél lényegesen gyorsabb és eredményesebb gyógyulás érhető el velük. Ezen gyógyszerek nem csupán a tüneteket szüntetik meg, hanem a kiváltó okokat is, azaz a nyelőcső és a záróizom károsodását.

A prokinetikus gyógyszerek nem a savtermelést csökkentik, hanem azáltal fejtik ki hatásukat, hogy felgyorsítják a gyomor kiürülését, és megerősítik a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom működését. Rendszerint savcsökkentők mellett, kiegészítő kezelésként alkalmazzák őket.

Forrás: WebBeteg

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a szivhang.hu Facebook-oldalára, és nyomjon rá egy 👍 "Tetszik"-et.